Als de grond onder je voeten wegvalt

Opdoeken van de club ‘niet goed genoeg zijn’

Er ontstaat een gat dat alsmaar groter wordt. Een diepte onder je voeten die zich opeens openbaart. Langzaam trekken de bouwers de vloeren uit de voorkant van Het Buiten Land in Ansen. De vloeren die zoveel beleefd hebben, gezien en gehoord hebben. Eerst de boerenvoeten die erop hebben geleefd, daarna het café, de slijterij en het hotel. De vloer die de mensen gedragen heeft in al hun hoedanigheden, hun toestanden, hun drama’s en geluksmomenten.

Er zijn momenten in je leven dat de grond onder je voeten vandaan geslagen wordt. Dat je wankelt en het gevoel hebt dat je niet meer staat. Net als de jongeman die in coaching komt en ontdekt dat zijn partner niet meer van hem houdt. Of de man die komt en ontdekt dat hij al heel lang een vrouw is. Dat de bekende grond opeens drijfzand wordt en het gevoel van langzaam wegzakken in een onbekende wereld, zonder vaste grond die je draagt.

Onder elke grond zit een ondergrond. Net als in Het Buiten Land; de vloer breekt open en laat een ondergrond zien. Een ondergrond van zand en stenen. De ondergrond die uiteindelijk toch alles draagt. Prachtig oerzand dat er al eeuwen ligt.

Elk mens heeft een eigen ondergrond. Niet gebouwd op anderen, niet gebouwd op een baan, niet gebouwd op uiterlijkheden. De ondergrond zelfwaarde, de ondergrond die van jou is, het fundament van jezelf.

Zelf-validatie is de ondergrond waar vanuit je leeft. Sommige mensen weten niet hoe dat werkt, omdat ze het niet hebben ontvangen toen ze opgroeiden. In de toekomst zal Het Internationale Instituut voor Toepasbare Psychologie – Bureau Land zich gaan toeleggen op onder andere Master Classes ten aanzien van het bouwen van de Zelf-validatie.

De club van mensen: ‘Niet goed genoeg zijn’, die doeken we op! Terug naar de origine van de oergrond.

De ondergrond vertrouwen.

Dan kun je verder bouwen.

Daarna kan de vloerverwarming erop, het zal heerlijk warm worden in het kantoor en de eetzaal in Ansen, want… de ondergrond is stevig en kan het dragen.

Oerzand is oersterk.

Contact maken met de oermens in jezelf.