Als er nog geen open plek is voor je

Vraag van lezer: Ik ben niet hem, wat moet ik doen?

Als twee druppels water, niet hetzelfde

De cliënt komt weer. Hij heeft nu gevoeld dat hij als twee druppels water lijkt op de ex-man van zijn grote liefde. Hij snapt het wel een beetje, maar niet helemaal. Hij vraagt: Wat moet ik doen? Ik wil haar niet kwijt.

Ik zeg dat híj niet iets kwijt moet raken, maar zíj. Ik vraag hem nog eens te vertellen wat mensen die haar ex-man ooit hebben ontmoet, tegen mijn cliënt daarover hebben gezegd. Heel veel mensen hebben wat tegen hem gezegd. Dat het zo frappant is, dat ze wel tweelingbroers lijken. Dat hij hetzelfde soort haar heeft, dat hij hetzelfde kijkt.

Kan het zijn dat zij nog geen afscheid heeft genomen van haar ex-man, vraag ik hem. Dat kan niet, zeg hij, het is al vijftien jaar geleden, hij is opnieuw getrouwd.

Maar… door een relatie met jou te beginnen, heeft ze ook haar ex-man terug, zeg ik.

Hij wordt rood, het zweet breekt hem uit. Opeens dringt het helemaal tot hem door. Dat kan toch niet, zegt hij. Ze valt op dezelfde soort mannen, dacht ik.

Ik ben bang dat je op zijn plek staat, zeg ik. Hij huilt. Dus niet ik maar hij, zegt hij.

Als dit goed wil komen, zeg ik, moet zij wat doen, zij moet haar ex-man nog loslaten, misschien is er dan nog een plek voor jou.

Hij bevat het nog niet, maar voelt precies wat hem te doen staat. Niets. Zíj moet iets.

Inzicht in zielsprocessen krijgen? Master Class Systemische blokkades in november.