Als het niet van achteren komt

Vraag van lezer: Waar heb ik iets gemist?

Als het anders is

De vrouw van vorige week is er weer. Ze denkt dat ze een levensles heeft gemist. Waarin? vraag ik haar. In heel veel dingen, zegt ze. Hoe je met andere mensen praat als je ergens nieuw binnenkomt. Gemakkelijk bewegen in een nieuwe groep mensen. Hoe je omgaat met anderen.
Als kind geleerd? Ze schudt meteen nee. Mijn ouders waren beiden zwakbegaafd, zegt ze. Het klinkt verdrietig. Dat vraag ik haar, ja verdrietig, want we waren heel veel met z’n drieën. Ik en mijn ouders.
Ging je ergens naartoe met ze? Nee, ze waren bang voor anderen. Allebei werden ze gepest. Ik heb ze als kind beschermd. We hadden begeleiding in huis, anders moest ik uit huis geplaatst worden, dat wilde ik per se niet. Ik moest ze helpen en ik houd van ze.
Dus je hebt het gewoon niet geleerd vroeger?
Ze zegt nou ja, ze wil het niet zeggen, bang om haar ouders af te vallen. Een kind dat er voor haar ouders was. Sommige dingen moet je van achteren leren, zeg ik. De ouders die achter je staan moeten je daarin bijstaan, je daarin leiden, moed inspreken, beetje pushen dat je het ook doet. Dan leer je als kind met zaken omgaan, omdat je weet dat je ouders achter je staan.
Een traan loopt langs haar wang. Dan heb ik het inderdaad niet geleerd, zegt ze. Het was andersom, ik heb altijd achter hen gestaan.