Als je er bent, dan ben je er…

Vraag van lezer: Mag ik er wel zijn?

Voortschrijdend inzicht

De jonge vrouw komt weer. Ze is in plaats van het derde kind van haar ouders, het vijfde kind. Het derde en vierde kind zijn jong overleden. Ze voelt zich er zo raar over. Ik knik en vraag om te omschrijven wat ze voelt. Alsof ik pas mocht leven toen zij dood waren. Hoe konden mijn ouders dat nu beslissen? Ze wrijft over haar buik. In verwachting van haar tweeling, beschermt ze ze nu al. Ik weet helemaal niet hoe het gaat, zegt ze. Hoe konden zij dat dan al weten? Vooraf?Je ouders hadden een beeld van hun leven met vier kinderen, zeg ik. Als ze echter woord hadden gehouden, waren ze gestopt na hun vierde kind. Maar het leven liep anders en ze hebben zich niet aan hun plan gehouden, omdat het niet meer paste in wat er gebeurde in hun leven.Wij lijden allemaal aan voortschrijdend inzicht, omdat het leven een proces is en geen plan. Ze knikt. Ze is verdrietig omdat ze het gevoel heeft dat haar ouders niet voor haar hadden gekozen als… We zullen het nooit weten en zij ook niet, zeg ik. Want toen ze vier kinderen hadden, was het anders dan hun plan en hebben ze toch voor een vijfde kind gekozen.Maar als, zegt ze. Als… En dat scenario bestaat niet, zeg ik. Er is hier geen als… Onze hersenen maken allerlei scenario’s, maar in het leven gebeurt er dan een van en die hebben we te nemen!

Ze knikt en wrijft over haar buik.