Als je er drie hebt

Vraag van lezer: Ik ben een Nederlander of niet?

Verdeeld vanbinnen

De man komt bij mij omdat hij al lang een gevoel heeft dat hij nergens hoort. Hij zegt: Ik kan het niet vinden. Dat gevoel dat ik ergens hoor. Vertel eens waar je vandaan komt? vraag ik. Hij vertelt dat zijn vader uit Hongarije komt en zijn moeder uit Kroatië. Hij is geboren in Nederland en opgegroeid in IJmuiden. Zijn ouders zijn lang geleden naar Nederland gekomen om hun kind veilig en goed te laten opgroeien.

Ik ben een Nederlander, zegt hij, maar soms vind ik dat moeilijk. Ik reageer als een Nederlander. Mijn ouders vinden dat niet fijn. Zij zijn meer van de Balkan en willen dat ik me niet alleen als Nederlander gedraag, maar ook als iemand van de Balkan.

Hij doet zijn ouders verdriet, maar zij wilden juist dat hij hier zou opgroeien. Het is een paradox, een schijnbare tegenstelling waar hij niet uitkomt. Wie ben jij zelf? vraag ik. Ik ben een man uit Nederland met Kroatische en Hongaarse roots, zegt hij.

Ik leg hem uit dat hij er drie heeft. Drie thuislanden en dat hij niet hoeft te kiezen. Dat hij ze alle drie kan omarmen. We doen een oefening met het uitreiken naar alle drie landen. Hij wordt er emotioneel van.

Ik houd van al die landen, zegt hij. Dat mag en dat kan, zeg ik. Je hoeft niet te kiezen. Ze zijn van jou, allemaal! Jij hoort bij alle drie.