Als je het hart laat spreken – deel drie

Vraag van lezer: Wat als het lukt?

Voelen om te weten hoe het is.

De man komt weer. Hij verlangt naar het ondernemerschap. Hij is gaan praten met zijn werkgever. Dertig jaar ambtenaar en nu heeft hij zijn verlangen kenbaar gemaakt.

Hij is vol vuur als hij binnenkomt. Zijn woorden komen eruit als een lawine. Hij heeft gepraat, de manager snapte het heel goed, kwam zelf uit een ondernemersgezin. Hij kan een jaar verlof opnemen, onbetaald verlof, om het te proberen, met terugkeergarantie. Ongelooflijk, hij kan het niet geloven. Als het hart spreekt, kunnen we niet hard blijven. Dan herkennen we elkaar als wezens met verlangens en belangrijke drijfveren.

En nu? Ik heb een ondernemersplan, zegt hij, dat had ik al geschreven. Hij glundert. Wanneer ga je starten? Over twee maanden. De ouders? Ja, die vinden het gek. Daar moet ik maar mee leven, zegt hij. Dat verandert wel als het een succes wordt.

Ja. Wat als het lukt? Zijn gezicht betrekt. Dan moet ik over een jaar weer beslissen. Ik weet dat dit een uitgestelde beslissing is. Maar ik moet het eerst voelen voor dat ik kan weten wat het echt is. Hij vertelt me zijn ondernemersplan. Soms vind je het jammer dat je dingen zelf niet hebt bedacht! Het is echt een prachtig ondernemersidee.

Pas maar op, zeg ik. Succes heeft ook zo haar consequenties! Hij lacht.