Als je het voor elkaar hebt

Vraag van lezer: Wat wil ik nou eigenlijk echt?

Eigen baas

De man komt bij mij. Een geslaagde agrariër, hij heeft een goedlopend boerenbedrijf. Hij heeft de boerderij moeten overnemen en van een kleine boerderij een grote gemaakt. Hoe lang is dat al zo? vraag ik. De laatste vijf jaar gaat het echt heel goed. Hij knikt, een man die het voor elkaar heeft.
Waarom ben je hier? Hij gaat verzitten en zegt: Ik voel me niet goed, passief en somber, depressief. Voor elkaar, maar wat nu? Vertel eens meer, zeg ik.
Ik heb twee medewerkers, zegt hij. Die heb ik goed uitgelegd en geleerd hoe het moet en gaat. Ik hoef zelf niet meer veel te doen. Maar wat dan? Ik vond het opleiden van de medewerkers heel leuk, maar dat hoeft niet meer.
Wat trok je om boer te worden? vraag ik. Het liep zo, zegt hij, en het leek me vrij, maar dat zegt me niet veel meer. Ik ben vrij, maar wat heb ik eraan? Wat ik belangrijk vond is er niet meer. Wat vind je nu boeiend dan? Opleiden, zegt hij opeens, dat lijkt me leuk, jonge boeren opleiden.
Wat let je? Hij schudt zijn hoofd: Ze zien me aankomen. Nee, dan had ik meer moeten leren. Dat kan nu niet meer. Die kans is verkeken.
Alles is mogelijk, zeg ik. Hij schudt weer zijn hoofd, niet meer voor hem. We spreken af dat hij zich oriënteert. Het gaat wat moeizaam, die afspraak.