Als je krijgt wat je écht wilt

Vraag van lezer: Zo gemakkelijk mag het toch niet?

Als je kiest maak je jezelf vrij.

We geven opleidingen waarin mensen leren over psychologie en hoe dat werkt voor jezelf. Toepasbare Psychologie, meteen toe te passen. Een vrouw komt op het intakegesprek en ze wil zichzelf zijn, maar ze weet niet hoe dat moet. We vertellen dat ze veel gaat leren over zichzelf, dat ze leert haar eigen ingesleten patronen te herkennen en te veranderen.

Ze knikt, maar aarzelt. Ze baalt dat ze aarzelt. De eerste dag vindt ze het eng om in de groep te leren. Haar doel is om zichzelf te worden, maar ze is ook bang voor mensen. De tweede dag is ze gewend en ze leert en geniet, de derde dag wil ze met me praten. Ik voel me zo anders, er gebeurt iets met me, zegt ze. Voel je je oké? vraag ik. Ze knikt heftig: Maar zo gemakkelijk kan of mag het toch niet zijn?

Dit heb ik vaker gehoord. Het moet moeilijk en zwaar zijn, als je psychologisch iets leert over jezelf.

Ze is verwonderd, opgetogen. We krijgen een kaart: Beste JOke, als ik niet de NLP-opleiding had gekozen, zou ik nog steeds het beeld najagen van iemand die ik van mezelf zou moeten zijn. Ik weet nu wie ik ben en ik voel wat ik wil. Heel erg bedankt!

Ze slaat een andere weg in. Ze gaat zijn, wie ze al heel lang wil zijn. We laten een geslaagde deelnemer gaan.