Als je wereld verandert

Vraag van lezer: Mag ik het anders doen?

De man komt bij mij binnen. Hij loopt gebogen. Hij spreekt niet gemakkelijk en hakkelt een beetje. Ik ben nog nooit bij een psycholoog geweest, zeg hij dan. Maar ik kom er zelf niet meer uit.

Ik moedig hem aan om wat meer te vertellen. Het lukt niet helemaal. Ik stel hem gerust. Langzaam komt hij een beetje los. Hij vertelt dat hij al 23 jaar getrouwd is, dat het heel goed ging, tot drie jaar geleden. Toen is zijn vrouw bij een geloofsovertuiging gegaan en sindsdien bereikt hij zijn vrouw niet meer.

Hij vertelt dat hij niet gelooft op de manier waarop zijn vrouw gelooft. Zij is zeer streng in de leer geworden en er zijn allemaal regels in huis gekomen en hij mag ook van alles niet meer. Zijn vrouw oordeelt hard over hem. Hij gelooft niet op de goede manier.

Wat moet ik doen? vraagt hij. Wat wil je? vraag ik hem. Ik wil het leven terug zoals het was; we hadden het goed. Echt? vraag ik. Hij schudt zijn hoofd een beetje. Misschien dacht ik dat, zegt hij dan. We praten niet zoveel en mijn vrouw was veel weg. Maar ik dacht, zo gaat het gewoon. Ik weet niet of ik zo wel verder kan, zegt hij dan, met haar.

Het hoge woord is eruit. Het is knap dat deze man het hardop zegt. Want als je iets hardop zegt, dan bestaat het.

Volgende week verder.

 

 

Onze cookie-instellingen is zo ingesteld dat u de beste surfervaring krijgt. Als u gebruikt blijft maken van onze website, zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder, dan gaat u akkoord met deze instellingen. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten