Altijd zoveel

 

Vraag van lezer: Waarom kan ik me zo slecht concentreren?

Jezelf afstellen

De man die bij mij komt, zit al lang met een vraag. Hij kan zich zo slecht concentreren.

Terwijl hij met mij praat, schieten zijn ogen steeds heen en weer en op en neer. Wat gebeurt er toch allemaal vanbinnen? vraag ik. Hij vertelt dat het heel druk is in zijn hoofd. Zie je veel beelden? Hij schudt zijn hoofd, dat is het niet. Is er veel geluid? Hij knikt. Jazeker, er is veel geluid in hem.

Als ik wat meer doorvraag, vertelt hij dat hij vanbinnen veel geluid heeft en ook nog buiten probeert alles te horen. Ik vraag hem om zich even te focussen op het geluid dat in hem is. Het is een kakofonie van geluiden. Is er een geluid dat opvalt? Ja, er is een liedje dat er altijd is.

Ik vraag hem om het wat zachter af te spelen in zijn hoofd. Dat kan hij wel. Hij zucht ervan. Dan komen we erachter dat hij onbewust toch wel beelden in zijn hoofd heeft. Ook daar gaan we wat aan doen. Als hij weggaat, is het rustiger en heeft hij geleerd hoe hij dat zelf kan doen.

Onze zintuiglijke indrukken in ons interne proces, in onszelf, daar zijn we niet aan overgeleverd, daar kun je zelf sturing op krijgen. Je moet even weten hoe het werkt, juist bij jezelf.