Bladeren en brein, hoe werkt het?

Bladeren en brein, hoe werkt het?

Een man komt binnen in mijn kamer en gaat in de stoel zitten. Het lijkt alsof hij op de stoel zit en er niet in zit. Zijn handen fladderen een beetje op zijn benen. Zijn lichaam lijkt de hele tijd in beweging te zijn.

Als ik vraag hoe het met hem gaat, begint hij nog meer te bewegen. De beweging vanbuiten laat het proces vanbinnen zien. Het moet daar bewegen of juist erg stilstaan. Hij opent zijn mond en sluit hem weer. Er is nog geen geluid beschikbaar. Dan praat hij opeens snel. Zo snel dat ik hem niet kan bijhouden.

Hij vertelt over de periode dat de bladeren vallen, dat het dan zo donker wordt in hem. Ik vraag aan hem hoe donker dat dan is. Hij geeft aan dat alles dan zwart-wit wordt. Als ik vraag of hij even aan de zomer kan denken, veert zijn lichaam op. Even lijkt hij in de stoel te zitten, zijn lichaam ontspant en zakt een beetje in de stoel.

Als hij zich weer tot mij richt, lijkt hij onmiddellijk weer op de stoel te zitten. Sinds tien jaar heeft hij dit, die gevoelens van somberheid in de herfst. Als ik vraag of hij even aan de lente wil denken, zie ik zijn lichaam weer ontspannen. Het is niet dat het lichaam dat niet kan.

Deze man kan leren hoe hij in zijn brein kan reizen, waardoor het lichter wordt in hem. Hoe doe je dat?