De belangrijkste les gemist

Vraag van lezer: Hoe weet ik zeker, dat ik doe zoals het moet?

Hoe het hoort

De vrouw komt binnen in mijn spreekkamer. Ze is de kluts kwijt, zegt ze. Ze is beheerst emotioneel. Ze heeft een goede baan, drie kinderen, man, het is niet dat er iets ergs aan de hand is.
Althans, dat zegt ze: Ik heb alsmaar de vraag of ik het wel kan. Ik zie iedereen zo gericht aan het werk zijn, zo weten wat ze willen. Ik vraag me de hele tijd af of ik het goed doe. Is dit het beste wat ik kan doen? Dan begint het vreselijk te malen in mij. Ben ik wel de moeder die ik moet zijn? Ben ik wel de werknemer die ik moet zijn? Wat moet je kunnen? Nou gewoon zegt ze, alles. Van wie heb je dat dan geleerd? vraag ik. Hoe het moet?
Ze gaat achterover zitten. Dat is het nou net, zegt ze. Ik weet niet of ik het wel geleerd heb. Het voelt alsof ik een les heb gemist in de levensschool of zo. Toen ze uitlegden hoe het leven moest, die dag was ik ziek thuis van school.
We lachen. Het is een mooi beeld dat ze hier schetst. Is er 1 goede manier? vraag ik. Jazeker, zegt ze, en het lijkt alsof iedereen dat weet behalve ik. Maar het gaat toch goed? Dat weet ik eigenlijk niet. Het lijkt allemaal goed te gaan, maar misschien gaat het wel niet goed. Volgende week verder.