Ik ben ik en dat is okay.

De man komt terug. We hebben geoefend met omgaan met dominante mensen. Zijn nieuwe manager is voor hem zo’n iemand.

Hij vertelt dat hij hem recht heeft aangekeken en dat de nieuwe manager daaraan moest wennen. Dat de manager eerst kwader werd, maar dat hij doorzette met kijken en dat het daarna beter ging. Hij voelt zich niet meer kleiner als de manager hem aankijkt. We gaan verder met oefenen en werken aan het gevoel van ik ben ik en dat is per definitie okay. Gedrag kan bijgesteld worden, vaardigheden kunnen geleerd worden, maar het wezen van de mens is dat je okay bent. Hij vindt dat lastig om te voelen. Hij heeft geleerd dat wanneer je goed bezig bent en presteert, dat je alleen dan maar okay bent. We oefenen nog meer en de kern van deze man begint zich comfortabel te voelen met het feit dat hij een okay persoon is.

Daarna gaan we aan de slag met reageren op aantijgingen, beschuldigingen, uitbarstingen. Hij krijgt er plezier in, zeker nu hij een vast gegeven heeft, namelijk ik ben okay en ik kan horen dat ik iets anders of beter kan doen.

De man krijgt meer kleur in zijn gezicht. Hij zegt dat hij zelfs zin heeft om dit in het werk te gaan toepassen. De problemen op zijn werk, de torenhoge problemen voor zijn gevoel, slinken en zijn nu zaken geworden om op te pakken en aan te gaan.

Dominante mensen schreeuwen hard en maken anderen klein en… je hoeft je niet altijd klein te gedragen hierin, minstens net zo groot zijn maakt het dominante gedrag belachelijk en niet effectief meer.

Meer informatie over onze training ‘omgaan met dominante mensen’ vind je hier.