Er klaar mee zijn

Of verwacht je iets en durf je niet?

Tegenwoordig zeggen mensen soms met klem en nadruk: Ik ben er wel klaar mee!

Dat is een verwarrende zin. Want als je ergens klaar mee bent, hoef je dat niet te zeggen.

Door iets nadrukkelijk te benoemen, blijkt vaak dat we iets heel graag willen, dat we er erg mee bezig zijn geweest. Nu is het vaak zo dat mensen die het erg hard roepen, ergens helemaal niet klaar mee zijn. Het is eerder een wens die niet uitkomt, dan een waarheid.

Zo ook een man die bij mij op consult komt. Hij is wel klaar met zijn goede vriend, zegt hij. Ze zijn al jaren vrienden; de vriend is echter wat laks en onderneemt niet vaak actie. Nu is de man er opeens klaar mee. Hij probeert mij te overtuigen dat deze vriend niet een echte vriend is, want als dat zo is, dan doe je toch ook eens moeite voor de ander?

Ik kijk naar de man. Ik voel zijn onmacht en zie hoe intensief hij bezig is met de vriend. Wat voel je echt? vraag ik hem. Hij schrikt ervan. Dat hij net zoveel moeite voor mij doet als ik voor hem, zegt hij dan. Dat ik er toe doe.

Bel je vriend eens op en vraag het eens, zeg ik. Ik laat de man meteen bellen. Ik hoor hem vragen: Wat beteken ik voor jou? De man knikt, hij zegt o en ja en dan is het contact verbroken.

Even is hij stil en zegt dan: Die gekke vriend van mij zegt dat hij van mij houdt, dat ik de broer ben die hij niet heeft. De man is helemaal van zijn  à propos. Waar ben je klaar mee? vraag ik hem. Hij lacht. Met mijn eigen koppigheid, zegt hij dan. Om het te bespreken, om het te zeggen.

Ik zeg: Broers hoeven niet per se moeite te doen voor elkaar. Die zijn gewoon.

Onze cookie-instellingen is zo ingesteld dat u de beste surfervaring krijgt. Als u gebruikt blijft maken van onze website, zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder, dan gaat u akkoord met deze instellingen. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten