Wat een grappige man. Maar niet heus. Deel I

Vraag van lezer: Mijn zus verdwijnt, wat kan ik doen?

De vrouw die bij me komt, worstelt al jaren met de relatie met haar zwager. Sinds haar oudste zus getrouwd is met hem, beheerst hij de sfeer in de familie. Hij is medisch specialist. Dat draagt hij ook uit op de familiebijeenkomsten en hij is altijd lollig. Lollig op zijn eigen manier. Humor ten koste van een ander.

Iedereen voelt dat en knijpt de billen stijver tegen elkaar aan, klemt de mond meer dicht en zegt vaker af als er iets georganiseerd wordt in de familie.

Wat moet ik doen? vraagt de vrouw zich af. Zo verlies ik mijn zus.

Ze heeft zich voorgenomen hem de volgende keer echt op zijn nummer te zetten. Is dat jouw taak? vraag ik. Ze schrikt. Moet je dit alleen doen? Er zijn nog twee broers en een zus. Als je dit eens overlegt met je broers en zus? Ze zucht diep.

Ze is de jongste en de meest uitgesprokene en pakt meestal deze taak in de familie. Daarom voelt ze zich ook vaak alleen en heeft ze haar zus nodig. De zus is de oudste maar zegt niet veel meer in het leven, sinds ze getrouwd is met deze man. De familie heeft het oudste kind verloren. Dat zit gevangen in haar huwelijk met de man met narcistische trekken.

De vrouw zegt: Ik overleg, maar ga het wel doen. Ik wil mijn zus terug! Want ik mis haar zo.

Volgende week verder.