Hartenpijn als hoofdpijn – deel II

Vraag van lezer: Waarom heb ik nu hoofdpijn?

Jong geleerd, oud gedaan

De man komt weer, nog steeds hoofdpijn. Vorige keer ontdekte hij dat hij op die manier zijn moeder heeft geholpen. Als hij hoofdpijn had, hoefde zij haar gezin niet achter te laten om voor haar broers en zusters te zorgen. Het was het enige excuus dat hielp en aanvaard werd. Maar waarom nu hoofdpijn?

Ik stel vragen. Wie is hij nu aan het helpen? Na doorvragen vertelt hij dat zijn vrouw MS heeft, een progressieve ziekte. We traceren dat sinds de diagnose, anderhalf jaar geleden, zijn hoofdpijn begon. Zo erg dat hij niet naar zijn werk kan. Dan ben ik thuis en doe ik het huishouden, zegt hij, ik doe hetzelfde als bij mijn moeder.

Hij heeft een excuus nodig om thuis te mogen blijven. De situatie is zwaar, het zorgen voor, zijn eigen hoofdpijn en toch geeft het verlichting om te weten dat het een herhaling is in zijn leven. We praten over een manier om thuis te kunnen zijn en toch ook te kunnen werken.

Net als zijn moeder heeft hij niet het gevoel eigen keuzes te kunnen maken. Later hoor ik dat hij thuis is gaan werken en dat er twee dagen in de week een verpleegster ingehuurd wordt. En… dat zijn hoofdpijn over is.

Volgende week is er een Master Class Ziektes en Symptomen. Over de diepere betekenis van Symptomen en Ziektes. Voor meer vragen.