Het gaat zoals het gaat

 Oorspronkelijk was ik een vrolijk kind

De man die bij mij komt, heeft het zwaar gehad de laatste maanden. Hij breekt zijn hoofd over een belangrijke vraag en daarom komt hij bij mij.

Ik ben zo onecht geworden, zegt hij. Hij schudt zijn hoofd. Bij alles wat ik doe vraag ik me de laatste maanden af: Wil ik dat echt doen? Vaak is het antwoord nee, zegt hij. Dan doe ik het omdat ik het moet doen. Het is afgesproken, omdat er mensen op mij rekenen, omdat ik een baas heb met wie ik een arbeidscontract heb afgesloten.

Hij kijkt mij aan: Ik doe zo veel dingen die ik eigenlijk niet meer wil doen, wie ben ik nou eigenlijk echt? Zo, dat is een behoorlijke grote vraag. Wat bedoel je er precies mee? vraag ik.

Ik was vroeger heel anders, zegt hij. Ik was vroeger een vrolijk kind. Ik deed wat er gedaan moest worden en omdat ik het wilde doen. Ik lachte veel, ik deed impulsieve dingen. Nu is het vaak allemaal al gepland. Hij schudt zijn hoofd. Ik weet het niet, zegt hij. Ik weet niet hoe het verder moet. We hebben het over echtheid en het verlies aan oorspronkelijkheid. Het lijkt bijna een volksziekte te worden. De vraag van mensen: Wat wil ik echt en waarom ben ik niet zo blij als ik wil zijn?

Drs. JOke Land

Ook een vraag? Mail: vraagdepsycholoog@bureauland.nl.

Onze cookie-instellingen is zo ingesteld dat u de beste surfervaring krijgt. Als u gebruikt blijft maken van onze website, zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder, dan gaat u akkoord met deze instellingen. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten