Het geheim dat leeft

Vraag van lezer: Ik voel wat, maar wat is het?

Als je het voelt, maar niet weet

Een jonge vrouw komt bij mij op consult. Ze is al een hele tijd onrustig in haar doen en laten.

Ze vertelt dat ze alsmaar bezig is met malen. Specifiek over haar familie. Ze heeft een broertje en een zusje. Zij is de oudste, dan een tussenpoos van zes jaar en dan komen haar broertje en zusje vlot achter elkaar aan. Ze heeft steeds het gevoel dat er iets is, maar ze weet niet wat.

Het maakt ook dat ze zich niet hecht. Ze heeft weinig vrienden en vriendinnen. Ze heeft vaak het gevoel dat ze vrij moet zijn, los van alles. Daardoor staat ze wat alleen en eenzaam in het leven.

Als ik vraag of ze iets weet van de familiegeschiedenis, klapt ze dicht. Ze kan bijna niet praten. Ik vraag wat er gebeurt en ze kijkt van mij weg. Ik weet er eigenlijk niets van, zegt ze. Ze lijkt fysiek niet op haar familie. Zij is lang en slank, haar familie is wat gezet en over het algemeen kort van stuk.

Weet je zeker dat je een biologisch kind van je ouders bent? vraag ik. Ze staat op en rent weg, de gang in. Ik vind haar snikkend in het toilet. Ik weet het niet, ik weet het niet, herhaalt ze. Daarna komt het besef. Ik weet het, zegt ze dan.

Toch zie ik aan haar lijf en hoor ik in haar stem, dat er een weten is. Een ver weg weten, wat aan komt drijven, wat onthuld gaat worden, vroeger of later.