Het geheim van ik

Wat heb jij al te lang verborgen gehouden voor jezelf?

 

Een cliënt komt voor een consult. Hij krijgt zijn scriptie maar niet af. Op zijn vijfenveertigste begonnen aan een universitaire studie naast zijn werk. Vroeger was er geen gelegenheid thuis met negen kinderen, geen geld voor, meteen aan het werk. Langzamerhand is hij opgeklommen met studeren in de avonduren.

Eindeloos heeft hij daarboven op de zolderkamer gezeten. Nu is het eind in zicht, maar die verrekte scriptie… Hij zwoegt en zwoegt, maar het schiet niet op. Hij komt en beklaagt zich over zichzelf, waarom krijgt hij het niet voor elkaar?

Wat is er echt? vraag ik hem. Hij wordt rood, schudt zijn hoofd, dat kan hij echt niet zeggen. Ik leef er al zo lang mee, maar ik kan het niet zeggen.

Hij heeft fantasieën, dromen, dat hij iemand anders is. Maar die is hij niet. Het is de cowboy in hem, zegt hij dan, de avonturier.

Ik voel dat hij aan het afleiden is. Het geheim in hemzelf is te groot. Wat heeft het geheim met de studie te maken? Alles, zegt hij. Als ik klaar ben, dan kan ik niet meer. Dus ik kan de studie niet beëindigen, want dan moet ik tevoorschijn komen.

Ik knik. Ieder mens heeft wel een eigen geheim ergens, soms heel klein, soms groot, soms levensomvattend. Soms wordt het geheim je leven, stuurt het jouw levensbus, zit het aan het stuur van jouw leven.

Wie zit er aan het stuur van jouw leven?