Het is gemakkelijker alleen

Vraag cliënt: hoe kies ik weer voor een relatie?

Zelf doen maakt vrij en eenzaam.

De man van vorige week is weer bij mij in mij spreekkamer. Hij vertelt dat hij niet alleen wil blijven maar niet weet hoe hij een relatie moet aangaan. Ik voel me veel prettiger alleen zegt hij. Hij vertelt dat hij een lange afstandsrelatie heeft gehad. Dat was heel prettig. Op zondagavond weer naar huis.

De week alleen doorbrengen, focus op werk, focus op eigen dingen. Op vrijdagavond weer in de auto naar de relatie. Maar zegt hij, diep in mij is toch een verlangen om het anders te doen. Maar hoe?  Je zult het risico moeten aangaan zeg ik tegen hem.  Het risico dat je je weer verbindt met iemand anders. Dat je gevaar loopt om weer verlaten te worden.  Een relatie bestaat bij gratie van afhankelijkheid.  Als je relateert, wil dat zeggen, dat je verbindt en dat je hart open gaat voor de ander. Dat je ziel zich gaat verbinden waardoor je in je ziel geraakt kan worden.

Maar dat wil ik nu juist niet zegt hij tegen mij. Dat snap ik heel goed zeg ik tegen hem, er is nog een andere vraag: hoe ben jij verbonden met jezelf?  Hij snapt mijn vraag niet. Hoe vaak sta jij stil bij wat je voelt vraag ik hem.  Niet zo vaak zegt hij, ik voel van alles, maar dat is veel te veel.  Ik kan beter gewoon doen en bezig zijn. Dan ben ik tevreden met de zaken die ik voor elkaar heb gekregen. Een hek gemaakt of de tuin op orde.  Dan ben ik tevreden. Ook zielsgelukkig vraag ik hem. Nee zegt hij, alleen vrij.