Het leek zoals altijd – Deel I

Vraag van de lezer: Moet ik blijven of gaan?

Als het allemaal anders is.

De vrouw komt binnen; ze is erg slank en ze loopt gebogen. Ze is nog maar 39 jaar, maar ze lijkt wel 60. Ze vertelt dat ze op de telefoon van haar man de apps gelezen heeft van een andere vrouw. Berichtjes met hartjes, met lieve woorden, met verlangens. Ze heeft haar man ermee geconfronteerd, hij biechtte het meteen op. Een affaire, maar het stelde niets voor.

Ze heeft twee weken in bed gelegen, huilend, en viel 10 kilo af. Ik had het nooit bedacht, zegt ze. Dat het kan. We waren altijd zo dicht bij elkaar. Ik knik, ja, de wereld kan in een paar seconden veranderen. Wat moet ik doen? vraagt ze. Blijven of weggaan? Wat wil jij met je eigen leven? vraag ik haar. Mijn leven is niets meer, zegt ze. Ik voel me onzichtbaar.

Er is geen boosheid in haar. Alleen maar verslagenheid. Ik dacht dat ik een goed huwelijk had, zegt ze. Maar blijkbaar is dat niet zo. Wat heeft hij erover gezegd? Dat het niets voorstelde, dat het alleen seks was. Maar toch, zelfs als het waar is, wat was er dan wat hij miste? Waar ben ik tekortgeschoten? Niet aantrekkelijk genoeg?

Al die vragen. En zonder antwoorden, blijven die vragen. Ze richt de pijlen op zichzelf. Haar hersenen draaien op volle toeren om te begrijpen, om het te grijpen. Waarom? De herdefinitie is begonnen.