Het verleden verandert in het licht van vandaag

Vraag van lezer: Hoe denk ik me hieruit?

Een jonge man komt bij mij. Ik ben nog nooit bij een psycholoog geweest, zegt hij. Hij ervaart het als een nederlaag. Ik moet het toch zelf kunnen, zegt hij. Wat? vraag ik. Hier uitkomen, zegt hij. Ik denk er al zo lang over na. Ik moet toch zelf kunnen bedenken wat ik hierin kan doen of moet besluiten.

Is dat zo? Hij zakt een beetje achterover in zijn stoel. Het lukt niet, zegt hij. Hoe denk ik me uit deze situatie?

Hij vertelt dat er iemand op de stoep heeft gestaan en dat die aan hem vertelde dat zijn moeder een langdurige verhouding heeft gehad toen hij kind was en nog thuis woonde.

Hij schudt zijn hoofd, hij kan het nog niet geloven. Hij heeft het uitgezocht en het is waar. Zijn moeder heeft buiten haar gezin er altijd iemand naast gehad.

Nu kan hij wel verklaren waarom hij zich altijd afvroeg wat er thuis toch was. Hij heeft altijd gevoeld dat er iets was. Hij zocht altijd, maar kon het niet vinden. Wat moet ik ervan denken? vraagt hij. Wat voel je? vraag ik. Dat weet ik niet, zegt hij. Hij wordt rood in zijn gezicht. Volgens mij voel je wel wat?

Er komt emotie. Hoe kon ze, zegt hij opeens heel boos. Hoe kon ze ons in de steek laten! Wat voor moeder heb ik gehad? Was ze wel wie ik dacht dat ze was? Wie was mijn moeder?

Volgende week verder.