Het zou mooi zijn als..

Vraag van lezer: Ik zeg steeds tegen mijn dochter dat ze meer zo en minder zo moet zijn. Maar het helpt niet. Wat moet ik doen?

Als ik jou was.

r komt een vrouw bij mij. Ze heeft het moeilijk met haar dochter. Haar dochter heeft niet gestudeerd en heeft een vriendin in plaats van een vriend.

Ze zegt: Het zou toch mooi zijn als ze nog ging studeren. Ja? zeg ik. Jazeker, zegt ze, dan zou ze veel gelukkiger worden. Het zou ook mooi zijn als ze toch nog een vriend zou vinden in plaats van een vriendin. Ja? zeg ik. Ja, dan is het met kinderen zo veel gemakkelijker, zegt ze. Ja? zeg ik.

De vrouw zucht. Ik heb verdriet van dat het allemaal zo is. Het zou toch mooi zijn als… Dat ziet u toch ook wel? vraagt ze. Wat is uw eigen gevoel? vraag ik haar. Ik ben verdrietig omdat het zo is, omdat mijn dochter het zo doet, als ze nu…

Stop, zeg ik tegen deze moeder. Het is niet zo. Dit is uw dochter. Hoe oud is ze? vraag ik. 35. Het kan nog dat ze kinderen krijgt. Wil uw dochter dat dan? Eigenlijk weet ik dat niet, ik durf het niet te vragen. Ik moedig haar aan, maar ze reageert er niet op.

Dit is de dochter die u hebt, zeg ik. Ik weet zeker zij ook verdriet heeft, zegt ze. Het kan toch niet anders. Ga het maar vragen, zeg ik. Dat is de beste manier.

Drs. J. Land