Hij heeft een probleem, wij niet

Ik doe alles om ze weer samen te zien.

Ouders hebben me gebeld. Ze zijn gescheiden, hun veertienjarige zoon heeft hulp nodig.

Hij heeft problemen. Hij gedraagt zich als een hork, hij gaat niet naar school en spijbelt. De moeder komt, de vader komt en de jongen komt op zijn eigen brommer aanrijden.

De ouders zitten ver uit elkaar. Ze praten niet. De focus ligt op de jongen en de ouders gaan tekeer tegen hem. Wanneer zijn jullie eigenlijk gescheiden? vraag ik ze. Ze kijken verschrikt. Het gaat toch over de jongen en zijn gedrag? Ze zijn allang gescheiden en praten allang niet meer met elkaar.

Ik vraag de vader me te vertellen hoe hij dat beleeft. De jongen zakt onderuit en luistert naar het verhaal van zijn vader. De moeder protesteert, ze komen niet om over de scheiding te praten. Ze wil er niets over zeggen.

De jongen wordt ongemakkelijk en speelt met zijn telefoon. De moeder valt uit tegen de jongen. Dan begint de vader tegen haar te praten. Ze raken in gesprek. De jongen zakt onderuit en glimlacht.

Wat moet je veel doen om je ouders met elkaar te laten praten hè, zeg ik tegen hem. Hij knikt. Hij heeft wat hij wil, zijn ouders in contact, maar wat moet hij veel uitvreten om dat voor elkaar te krijgen.

Elk kind wil dat zijn ouders met elkaar praten. Wat dat ook moet kosten.