Hoeveel ja?

Vraag van lezer: Waarom heb ik zo weinig zin in mijn werk?

Hoeveel Nee?

De vrouw komt bij mij met een vraagstuk over haar werk. Ze werkt al heel lang bij dezelfde organisatie. Ze vertelt me dat ze zo weinig zin heeft. Dat ze zich er bijna zelf niet heen kan krijgen. Dat ze elke ochtend denkt: Zal ik me ziek melden? En dan? vraag ik. Op de bank zitten, zegt ze. Niks hoeven. Is het leuk met je collega’s? vraag ik. Nee, zegt ze, we hebben weinig verbinding. En je taken op het werk? Saai.
Het klinkt erg lusteloos. Waar is de lust?

Hoeveel ja heb je voor je werk? vraag ik. Ze snapt de vraag niet. Hoeveel ja voel je vanbinnen als je aan je werk denkt? Ze gaat verzitten, rechtop, haar hoofd omhoog. Heel weinig, zegt ze dan. Ik schrik er zelf van, zo weinig ja ik heb.

Hoeveel nee is er in jou ten aanzien van jouw werk? Ze gaat nog meer rechtop zitten. Heel veel. In percentages, vraag ik, op een schaal van 100? 90 nee, zegt ze meteen. En 10 ja? Niet, zegt ze, het is meer een vraagteken dan een ja. Je hebt een echt vraagstuk, zeg ik. Ze knikt. Ja, nu is het helemaal duidelijk, zegt ze. Nu kan ik er niet meer omheen lopen. Ik moet het aanpakken.

Zoveel nee is niet gezond, zeg ik. Ze knikt. Ik zie dat ze JA in zichzelf zegt, om ermee aan de slag te gaan.

Drs. JOke Land – Organisatiepsycholoog
Ook een vraag? Mail: vraagdepsycholoog@bureauland.nl