Hoor jij bij jezelf?

 

Vraag van lezer: Hoe maak ik mijn relatie sterker?

Een man komt bij mij. Hij is bang dat zijn relatie stopt en komt met de vraag: Hoe maak ik mijn relatie sterker?

Er is een aantal factoren die relaties sterker maken. Een daarvan is het samen ervaringen opdoen, samen dingen meemaken waardoor je geschiedenis schrijft met elkaar. Het belangrijkste woord daarin is: samen, samen en nog eens samen.

Saamhorigheid is het woord daarvoor. Het woord zegt het al, dat je ‘samen hoort’. De man hoort samen met zijn vrouw, althans dat vindt hij. Zijn vrouw vindt dat niet meer, zij is verliefd op een ander geworden. Dan neemt de saamhorigheid af, heel snel af. Zij wil bij iemand anders horen op dit moment.

Hoe houd je de saamhorigheid op peil? De man kan maar niet begrijpen dat zijn vrouw niet meer bij hem wil horen. Dat hij niet genoeg gedaan heeft om de saamhorigheid te voeden en dat er iemand anders is gekomen voor wie zij gevoelens heeft gekregen.

Een vreemd fenomeen is het: dat je bij iemand wilt horen. Allereerst is er een voorwaarde voor deze succesfactor in relaties, namelijk dat je bij jezelf wilt horen. Dat versterk je door regelmatig met jezelf te zijn, met jezelf te praten en met jezelf te kunnen zijn, zonder dat je een ander nodig hebt.

Bij jezelf horen, daarna kun je bij een ander horen. Dan hoef je die ander niet leeg te halen, maar kun je de saamhorigheid vullen!