Ik maak jou kapot

De vrouw komt bij mij. Zij heeft na twaalf jaar huwelijk het huis verlaten. De boodschap die ze gehoord heeft in het huwelijk is: Ik maak jou kapot. Ze is helemaal doof geworden in haar gevoel en heeft gedacht: dan maar kapot. Na twaalf jaar huwelijk met deze man met duidelijk narcistische trekken, is ze al grotendeels kapotgegaan. Waarom blijf je dan toch? vraagt ze aan mij. Je bedoelt, zeg ik, waarom ben ik gebleven? Ze moet terug naar zichzelf komen en zichzelf in de ik-vorm weer gaan voelen. Ja, vraag ik: Waarom bleef je? Omdat ik geen uitweg meer zag, zegt ze en omdat ik de hele tijd ben blijven denken: Het ligt aan mij. Hoe vaak heb je je afgevraagd: Ben ik nou gek of hoe zit het? O, zegt ze, elke dag wel een paar keer. Elke keer draaide het weer om. Dan had ik dit niet goed gedaan, dan had ik hem wat aangedaan door het eten niet op tijd klaar te hebben, dan was hij weer boos op mij. Ze zit er verslagen bij, de zelfverloochening die ze niet in de gaten heeft gehad, haalt haar nu onderuit. Waarom heb ik het niet gezien? Gevoeld? Omdat je geen narcistische trekken hebt, zeg ik. Daar kun je niet bij, je kunt het gewoon niet geloven dat het zo gebeurt. Daarom zoek je de verklaring bij jezelf. Als je denkt: Ben ik nou gek? Weet dan dat er gekkigheid in de buurt is, maar jij bent het niet.

Ze zucht. We hebben nog een lange weg te gaan… om te helen van iemand met narcisme is een hell of a job en ze komt net uit de …

Onze cookie-instellingen is zo ingesteld dat u de beste surfervaring krijgt. Als u gebruikt blijft maken van onze website, zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder, dan gaat u akkoord met deze instellingen. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten