Is het gemakkelijker alleen?

Vraag cliënt: Hoe kies ik weer voor een relatie?

Vrij, maar eenzaam

Een man komt bij mij in mijn spreekkamer. Hij weet niet hoe hij een relatie moet aangaan. Ik voel me prettiger alleen, zegt hij. Hij is verlaten en daarna heeft hij een lange-afstandsrelatie gehad. Zondagavond naar huis.

De week alleen, focus op werk, focus op eigen dingen. Hij zegt: Diep in mij is toch een verlangen om het anders te doen. Maar hoe? Je zult het risico moeten aangaan, zeg ik tegen hem. Het risico dat je je verbindt met iemand. Het gevaar tartend om weer verlaten te worden. Een relatie bestaat bij de gratie van afhankelijkheid.

Als je relateert, je verbindt, betekent dat dat je hart opengaat voor de ander. Dat je ziel zich gaat verbinden, waardoor je in je ziel geraakt kunt worden.

Maar dat wil ik juist niet, zegt hij. Dat snap ik heel goed, zeg ik. Er is nog een andere vraag: Hoe verbonden ben je met jezelf? Hoe vaak sta jij stil bij wat je voelt?

Niet zo vaak, zegt hij. Ik voel van alles, maar dat is veel te veel. Ik kan beter gewoon doen en bezig zijn. Dan ben ik tevreden met de zaken die ik voor elkaar heb gekregen. Een hek gemaakt of de tuin op orde.

Ik knik naar hem en zeg: Verbind je met jezelf, dan kun je je ook met anderen verbinden.

Onze cookie-instellingen is zo ingesteld dat u de beste surfervaring krijgt. Als u gebruikt blijft maken van onze website, zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder, dan gaat u akkoord met deze instellingen. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten