Kan het wel?

Vraag van lezer: Mag het wel?

Voor de eerste keer

Er is vertraging met de trein. Ik begeef me naar de stationsrestauratie. Gelukkig is er eentje op dit station. Ik schuif op een bankje aan.
Een oudere mevrouw zit naast me. We raken aan de praat over het weer. We praten verder en ze vraagt wat ik doe in het leven. Ze ontdekt dat ik psycholoog ben. Ze keert zich opeens helemaal naar me toe. Mag ik u een vraag stellen? Ik knik. Vindt u dat ik op mijn leeftijd nog verliefd kan zijn? Ik lach. Wat een bijzondere vraag!
Natuurlijk, zeg ik, waarom niet? Ze vertelt dat ze weduwe is en dat ze nu, na acht jaar, weer verliefd geworden is. Geweldig, zeg ik, wat fijn voor u! Toch is ze niet helemaal blij. Mijn kinderen vinden dat het niet kan, zegt ze. O, zeg ik, is dat zo? Ja, ze vinden het raar en vreemd. Want ik ben te oud, zeggen ze, 74 jaar.
En? Hoe voelt het? Zo fijn, zegt ze. Het is zo fijn. Hij is weduwnaar, maar ook zijn kinderen vinden het niet goed. Wij hebben het samen heel fijn.
Zij moeten zich maar met hun eigen zaken bezighouden, zeg ik. Dit is van u en niet van hen. Het kan zijn dat ze het er wat moeilijk mee hebben, omdat ze loyaal zijn aan hun gestorven ouder.
Ze knikt en zegt: Ik denk dat dat het is. Maar ze doen zo lelijk.