De levenslust opnieuw vinden – deel II

De man is er weer. De man die naar de liefde blijft zoeken. Hij staat op het punt van scheiden omdat hij de liefde niet meer vindt in het huwelijk met de vrouw die dat eerst misschien wel is geweest. Ik vraag het hem, was het liefde in het huwelijk? Hij kijkt bedenkelijk, meer conservatief zegt hij dan. Trouwen hoorde er gewoon bij, je kreeg ongeveer twee jaar om te flierefluiten en dan moest je toch echt wel getrouwd zijn. Hij knikt, ik deed wat er verwacht werd. Ik vond een aardig meisje, het was allemaal aardig. Maar het was geen liefde zegt hij dan onverwacht heftig. Het was aardig allemaal, in het begin wel intens, maar daarna vlakte het af. Ik wil meer uit het leven zegt hij, ik wil meer maar ik weet niet precies wat dat is. Ooit heb ik het eens gevoeld, toen ontmoette ik iemand waardoor ik helemaal van de kaart raakte. Zij had het ook, maar was getrouwd, ik ook, we lieten het erbij. Dat gevoel wil ik weer. Toen had ik het gevoel dat ik echt leefde. Het heeft altijd geknaagd dat ik daarna die echtheid niet meer voelde. Ken je iemand die het heeft? Ja zegt hij, een stel in het dorp, die hebben het. Ze lopen samen, ze raken elkaar aan, ze lachen in de supermarkt, ze kussen elkaar soms op straat. Het echte zegt hij, dat wil ik, de levenslust. Veel mensen verlangen naar de levenslust maar durven er niet echt voor te gaan. Hoe is het met u?