Met kop en kont erin

Vraag van lezer: Hoe leer ik anders denken over mezelf?

Het brein de baas

De vrouw die geen goed gevoel heeft over zichzelf komt weer. Ze is nieuwsgierig. Hoe gaat het? vraag ik. U hebt me aan het denken gezet, zegt ze. Hoe ik me de trouwerij herinner van mijn dochter. Kan ik het anders doen dan? Ik zie steeds die foto voor mij van mijn man en mijzelf. En dan zie ik een dikke vrouw.
Weet u nog dat die foto werd gemaakt? Jazeker. Ga eens helemaal terug in dat moment, zeg ik.

De vrouw tuurt een beetje en dan zie ik dat ze zich het helemaal herinnert en meteen ook voelt. Ze lacht en opeens straalt ze. Hoe voelt dat? vraag ik. Echt heel fijn, zegt ze. Ik keek naar mijn dochter en ik was heel trots. Dit voelt goed? vraag ik voor de zekerheid. Jazeker, zegt ze.

Zou u zich de trouwerij van uw dochter ook zo kunnen herinneren? Ze kijkt verbaasd. Met dit gevoel, het gevoel dat u uw dochter ziet en dat de foto gemaakt wordt? Je ziet aan de vrouw dat ze nadenkt. Er gebeurt wat in haar. Dat wil ik wel, zegt ze dan. Wie bepaalt het, wie kiest dat? vraag ik.
Ik zie het gebeuren, ze kiest. Ik, zegt ze. Ik bepaal hoe ik het me herinner en hoe dat dan voelt.

Drs. JOke Land
Ook een vraag? Mail: vraagdepsycholoog@bureauland.nl