Neem de tijd!

Vraag van lezer: Hoe blijf ik mentaal gezond?

Uw mentale gezondheid is van groot belang.

Een vriend komt terug van vakantie en vertelt dat hij van zichzelf is geschrokken tijdens zijn vakantie. Hij is naar een onbekend gebied geweest en vertelt dat hij ontzettend bang is geweest. Daarna werd hij heel boos op zichzelf dat hij zo bang was. Ik verafschuwde mijzelf, zegt hij. Ik was witheet, het voelde alsof ik iemand anders was.

Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van de conditie van onze eigen mentale gezondheid. Jezelf mentaal in conditie houden vergt aandacht en tijd. Zoals mensen aan fysieke sport doen om hun conditie op peil te houden, zo valt ook je mentale gezondheid te trainen.

Hoe doe je dat? Drie momenten per dag stilstaan bij jezelf. Je vraagt je af: Hoe is het met me? Wat voel ik? Wat denk ik? Waar ben ik tevreden over? Wat wil ik anders? Wat is mijn doel voor vandaag?

Je toetst even de conditie waarin je bent. Bij drie keer per dag, word je je steeds meer bewust van je mentale conditie. Je krijgt meer sturing op je eigen hersenprocessen en ontdekt je eigen ‘mentale toestand’. Soms is dat even schrikken, hoe het echt met je is.

Gezond in je hoofd, betekent dat je niet polariseert in jezelf. Dat je mentale tachometer niet uitslaat naar extremen.

Advies: neem regelmatig de tijd voor uw eigen mentale conditie. Ook na uw vakantie.

Onze cookie-instellingen is zo ingesteld dat u de beste surfervaring krijgt. Als u gebruikt blijft maken van onze website, zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder, dan gaat u akkoord met deze instellingen. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten