Niet voelen is je adem inhouden

Vraag: ik wil niet voelen hoe komt dat toch?

Er komt een man binnen in mijn spreekkamer. Hij wil voelen zegt hij. Hij is opgehouden met voelen toen hij in zijn puberteit was. Daarna is hij hard gaan werken. Zijn ouders waren trots op wat hij bereikt heeft. Maar hij is dat zelf niet. De status en het comfort in zijn leven zeggen hem niets meer.

Hoe komt dat vraag ik hem. Hij vertelt over het overlijden van het zoontje van zijn beste vriend. Daarna is niets meer hetzelfde zegt hij. Alles is verschoven. Dat doet groot verlies met ons. Dan verschuift alles. Dan is niets meer hetzelfde. De man zegt, ik ben weer gaan voelen, maar het gevoel was zo groot, toen ben ik er weer mee gestopt. Andere mensen zeggen dat ik hard ben en zakelijk. Maar als ik  het toelaat, dan verzuip ik erin. Daar ben ik bang voor. Je hoeft niet alles in een keer te doen zeg ik tegen hem. Zo doe ik het wel zegt hij, het is alles of niets. Ik wil alles voelen of niets. Anders kan ik het niet hanteren.

Hoe deed je vader dit vraag ik hem. O die voelde helemaal niets zegt hij. En je moeder? Die voelde alles zegt hij. Hij hoort het zichzelf zeggen. O, zegt hij, o, ik hoor het, ik doe het als mijn ouders. Hoe wil jij het zelf doen vraag ik hem. Hij kijkt mij aan en zegt; anders!

Drs. JOke Land – Psycholoog
Ook een vraag? Mail: vraagdepsycholoog@bureauland.nl.

Onze cookie-instellingen is zo ingesteld dat u de beste surfervaring krijgt. Als u gebruikt blijft maken van onze website, zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder, dan gaat u akkoord met deze instellingen. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten