Oefening baart Nee

Vraag van lezer: Ben ik niet onaardig als ik nee zeg?

De jonge vrouw is terug. Ze heeft geoefend. Geoefend met geen ja zeggen, sterker nog, nee zeggen. Ze heeft het er moeilijk mee gehad. Mensen hebben ook verbaasd gereageerd, ongelovig en geërgerd. Ze zijn zo gewend dat ze altijd ja zegt en altijd allerlei dingen doet voor anderen.
Ze vertelt dat ze ruzie heeft gehad met haar zus, die vraagt haar altijd om mee te helpen in het huishouden. Nu heeft ze nee gezegd. Ze vertelt dat ze het zo fijn vond om tijd voor zichzelf te hebben. De tranen schieten in haar ogen.
Hoe heeft je zus het nu gedaan? Ja, zelf. Kan ze het dan wel? Ze kijkt me verbaasd aan. Ja, ze kan het wel. Dus heeft ze je hulp echt nodig? We praten erover. Ben je ook onaardig tegen jezelf geweest met steeds maar ja zeggen? Zo heeft ze er nooit over nagedacht. Eigenlijk wel, ik heb altijd stress om het iedereen naar de zin te maken. Wanneer ga je het jezelf naar de zin maken?
We praten nog meer, over hoe ze geleerd heeft dat de ander belangrijker is dan ik. Of ze wil dat haar kinderen dit ook zo leren? Daar schrikt ze van. Dat wil ze niet. Dan moet jij gaan leren nee zeggen en alleen ja zeggen als jij dat zelf wil, zeg ik.
Ze knikt. Ze gaat het leren, dat belooft ze aan zichzelf.