Omgaan met dominante mensen, is te leren.

Een man komt bij mij. Problemen, torenhoge problemen op zijn werk, hij ziet er asgrauw uit. Sinds zijn oude manager weg is en er een nieuwe is gekomen, een dominante man zegt hij, is zijn levensplezier geweken. Hij voelt zich als een lulletje rozenwater als hij uit zijn werk komt.

Het lijkt alsof ik niets kan, niets doe en niets meer ben, zegt hij. Altijd is er commentaar van de nieuwe manager, altijd is het niet goed.

Hoe reageer jij op deze manier van werken? vraag ik. Hij haalt zijn schouders op. Wat kan ik doen? zegt hij. Tegen deze man is niemand opgewassen, iedereen is bang op kantoor. Hoe kijk jij hem aan? vraag ik hem. Zo weinig mogelijk, zegt hij, want als je hem aankijkt dan krijg je al iets om je oren.

We oefenen hoe hij deze man aan kan kijken en zijn gevoel op orde kan houden. Ik kijk hem zo dominant mogelijk aan, hij wijkt meteen met zijn ogen. We praten over wat er in hem gebeurt. We oefenen net zo lang tot hij mij aan blijft kijken en ik het gevoel heb dat ik een gelijke ontmoet en niet een onderdanige.

Hij wordt blijer en sterker, terwijl we echt werken aan zijn houding en gevoel. Hij ontdekt dat hij dit kan en ontdekt ook dat dit ook iets is uit het verleden. Zijn meester van de achtste groep die hem kleineerde.

Hij loopt rechtop de kamer uit. Volgende keer verder.

Meer informatie over onze training “Omgaan met Dominante Mensen” vind je hier.