Ons brein is als een maag, hij eet wat jij hem voorschotelt

Ja, onze hersenen zijn hongerig, nieuwsgierig en willen gevoed worden. Welke voeding zet jij jouw hersenen voor? Gedachten die jou echt blij maken? Of juist dingen als: ik kan dit niet, ik ben niet de moeite waard, alles moet goed, het is niet perfect en anderen kunnen het beter?

Dit noemen wij beperkende overtuigingen. Overtuigingen die je vroeger hebt opgepikt, die wellicht zijn ingepeperd door je opvoeding of die je zelf hebt bedacht om het beter aan te kunnen en niet te teleurgesteld te worden over het leven.

Overtuigingen zijn altijd maar tijdelijk waar. Wat ze wel doen is: inslijten in jouw hersenen. Als een modderig pad in het bos waar diepe sporen in zijn gereden. Ook daar moet je nieuw zand of aarde inbrengen, om een nieuw pad aan te leggen en het weer begaanbaar, leefbaar te maken.

Zo is het ook in jouw hersenen. Je hebt met nieuwe voeding, nieuwe gedachten, nieuwe sporen te maken waardoor jij de wereld anders kunt beleven en je kunt kiezen hoe jij jezelf kunt voelen. Gedachten bepalen ook erg de stemming van jezelf.

Sommige mensen zijn erg goed in zichzelf in de put praten. Hoe verander je deze patronen? Hoe voed je jezelf met nieuwe zaken? Hoe maak je verschil in jouw eigen brein? Dat doe je door totaal nieuwe zaken te leren, jezelf te verrassen en met iets te beginnen wat je nog helemaal moet leren.

Wanneer deed jij voor het laatst iets totaal nieuws?