Risico’s in het bloed

Vraag van lezer: Ik wil een eigen bedrijf, maar kan ik dat?

Ondernemend of onderneemt u?

Een vrouw en man komen mijn spreekkamer binnen. Ze liggen al een tijdje overhoop. Hij wil een eigen zaak beginnen, maar weet niet precies waarin. Zij ziet het helemaal niet zitten en wil dat hij zijn baan houdt. We praten erover.
Hij vertelt hoe ondernemend hij is in het werk, dat hij eigenlijk elk jaar binnen zijn onderneming iets nieuws leert en weer een andere functie krijgt. Zij vertelt me hoeveel dat kost, dat hij dan weer weken op zijn studeerkamer zit voor het certificaat dat hij moet halen.
Welke risico’s neem je in je leven? vraag ik de man. Hij schudt zijn hoofd. Ik zeg: Er is een verschil tussen ondernemend zijn en ondernemen. Zijn vrouw knikt: Het is niet goed om risico’s te nemen. Hij denkt er nog even over na. Dan zegt hij: Ik heb helemaal niet geleerd om risico’s te nemen, van huis uit ben ik van de zekerheid en hard werken.
Ik knik. Mensen verwarren hard werken en ondernemend zijn weleens met het idee dat ze een eigen zaak willen. Kun je ermee leven dat je niet weet of je deze maand wel geld hebt als het een maand minder goed gaat? Hij schudt zijn hoofd: Dat is moeilijk. Zij trekt helemaal wit weg. Risico’s en de kick van de spanning zitten niet per definitie in hun bloed. Toch wil ik een eigen bedrijf, zegt hij.
Volgende week meer.

Onze cookie-instellingen is zo ingesteld dat u de beste surfervaring krijgt. Als u gebruikt blijft maken van onze website, zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder, dan gaat u akkoord met deze instellingen. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten