Samen komen, anders wordt gewoon.

De moeder en de jonge man komen samen. De jonge man met diagnose Asperger. De moeder komt omdat zij meer contact wil met haar zoon.

Zij heeft veel nagedacht. Daarna heeft ze grote stappen gezet. Ze heeft met behulp van een vriendin een Facebook-account aangemaakt, is gaan chatten vanuit haar profiel met haar zoon. Ze straalt als ze het vertelt. Een vreemde situatie, een moeder die beneden zit te chatten met haar zoon die boven op zijn kamer zit.

Ze zitten er verlegen bij als moeder erover praat. Er is meer contact tussen hen, nu ze elke avond via de computer chatten. Samen praten lukt minder goed dan samen chatten. De moeder is rustiger en kijkt haar zoon veel aan. Hij reageert daar bijna niet op. De emoties van zijn moeder, recht tegenover hem, zijn te veel voor hem.

Tja, die werelden zijn verschillende belevingswerelden en dan hebben we flexibiliteit te tonen om toch in contact te blijven.

De jonge man zegt dat hij helemaal in de wereld van Greta Thunberg is gedoken en dat hij ook al met haar heeft gechat. Zo, zeg ik, dat is goed dat je dat voor elkaar hebt gekregen. Hij knikt. Ik ben heel goed met computers, zegt hij dan. Snel kijkt hij naar zijn moeder, zij kijkt trots naar hem. Hij kijkt weg als hij dat opmerkt.

Wat is er al een boel veranderd! Samen op een heel bijzondere manier.