Soms heb je het te nemen

Vraag van lezer:  hoe krijg ik mijn baas weg?

Accepteren is niet genoeg.

Er zit een vrouw tegenover mij die vindt dat haar baas zijn werk niet goed doet, niet capabel is en eigenlijk niet op die plek zou moeten zitten. Ik zeg: Wie ben jij om dat te beslissen en te vinden?

Ze gaat rechtop zitten en zegt: Dat vind ik gewoon. Hij had deze functie nooit moeten krijgen! Hij moet weg. Opnieuw vraag ik: Wie ben jij om dat te vinden? Ze kijkt weg, en zegt opnieuw: Zo vind ik het gewoon.

Deze man is jouw leidinggevende, zeg ik, jij kunt vinden dat het niet zo zou moeten zijn, maar het is zo en dat heb je te nemen. Als je er ontevreden over bent, kun je dat melden, maar jij kiest om te werken in deze organisatie met deze leidinggevende.

Dat is niet mijn keus, zegt ze. Nee? zeg ik. Wie maakt dat jij bij deze organisatie werken moet?

De omstandigheden, zegt ze. Ik heb niet veel opleiding en ik kan niet zomaar weg. Dus je kiest, zeg ik. Nee, zegt ze. Ik moet, ik kan niet anders.

Volgens mij heb je keus, zeg ik. Je kunt investeren in jezelf door een opleiding te doen. Je kunt solliciteren op een andere baan, je kunt netwerken, zodat je investeert in weggaan.

Maar mijn leidinggevende dan? zegt ze. Die moet je bij deze baan nemen, het is niet anders op dit moment, zeg ik. Ze zwijgt. Ze is het er niet mee eens. Ook dit kan ze niet gemakkelijk nemen.