Uw brein, uw keuze?

Vraag van lezer: Hoe krijg ik een beter gevoel?

Het brein de baas

De vrouw die bij mij zit, zegt: Ik heb geen goed gevoel over mezelf. Dat heb ik altijd al gehad. Altijd? vraag ik. Altijd, nooit, iedereen en overal, dat zijn de absolute waarheden. De absolute waarheden worden gebruikt door kinderen en als volwassenen ze gebruiken, betekent dat meestal dat ze teleurgesteld zijn en zich wat kleiner voelen dan ze zijn.

Altijd? Nee, zegt ze, niet altijd. Tot mijn twaalfde had ik een goed gevoel over mijzelf. Daarna ben ik wat dikker geworden en ging ik mij verstoppen. Ik kocht ruime kleren, waardoor ik dunner leek. Hoe is dat in jouw familie? vraag ik. Zijn ze daar dun of dikker?
Ze lacht opeens. Wij zijn wat dikker, zegt ze. Wij als familie zijn echt wat zwaarder dan het gemiddelde, zullen we maar zeggen. Denk eens aan een leuke gebeurtenis van het laatste halfjaar, zeg ik. O, de trouwerij van mijn dochter, zegt ze. Maar ze trekt er een gezicht vol afschuw bij.

Hé, zeg ik dat begrijp ik niet, dat gezicht en de trouwerij bij elkaar? Ja, zegt ze, ik zie mezelf dan op de foto met mijn man en dan vind ik dat mens op de foto echt veel te dik. Wil je zo aan de trouwerij van jouw dochter denken? vraag ik. Nee, maar dat gebeurt gewoon, zegt ze.

De vraag is: Hebt u keuze in hoe u zich de zaken herinnert en welk gevoel daarbij komt? Volgende week meer hierover.

Drs. JOke Land
Ook een vraag? Mail: vraagdepsycholoog@bureauland.nl.