Ver van huis, coaching on the beach

Deze week ben ik ver van huis aan het coachen. Er is een aantal cliënten met mij meegegaan uit Nederland. We zitten aan een Caribisch strand op het eiland Grand Bahama.

De afstand die we hebben afgelegd met het vliegtuig maakt een groot verschil. Op afstand zijn van wat je allemaal bindt, wat je ook allemaal gevangenhoudt in gedachtepatronen. Dat helpt.

Het helpt met het letterlijk en figuurlijk afstand nemen van zaken waar je dagelijks mee verweven bent Je wordt compleet uit je routine gehaald. Alles wat je doet, moet je bewust doen en je kunt niet op je onbewuste vertrouwen. Zelfs het autorijden doen ze hier anders; ze rijden namelijk aan de linkerkant van de weg. Dat betekent dat je een rotonde compleet andersom rijdt. Daar moet je lijf wel aan wennen; voordat je het weet hang je de verkeerde kant op in de auto.

Coaching op het strand is ook van een heel andere aard dan wanneer je in een stoel in Drenthe zit. De lucht, de zee, de ruimte die je om je heen voelt, maken dat je hersenen alle kanten op kunnen waaien. Dat er andere gevoelens en ideeën in je opkomen, die je kunt verweven met de vragen die je hebt over je werk, je relatie en je leven.

Terwijl we zo zitten te werken op het strand, komen er opeens twee grote pijlstaartroggen voorbij zwemmen. Dat is bijzonder, dat is anders. Dat maakt dat je je gaat afvragen wat je echt belangrijk vindt in het leven.

Ga jij de volgende keer mee?