Verkeerd aflopen

Vraag van lezer: Ik ben bang, wat moet hij doen?

Bang voor wie?

De man heeft een afspraak gemaakt voor zijn zoon. Als de afspraak daar is, komen ze samen binnen. Een zoon van 17 jaar en de vader van rond de 50. De man vertelt dat zijn zoon angsten heeft. De zoon houdt zijn mond en kijkt weg als de vader praat. Als ik iets aan de zoon vraag, geeft hij kort antwoord.

De man vertelt dat hij wil helpen, omdat hij bang is dat het verkeerd gaat met zijn zoon op school. Dat hij bang is dat zijn zoon later verkeerd terechtkomt. De zoon blijft wegkijken.

Ik zie een bange vader en een zoon die geen contact maakt. Ik vraag de vader een kop koffie te gaan drinken in onze wachtkamer. Hij schrikt. Mag ik er dan niet bij blijven? vraagt hij. Nee, zeg ik. Het gaat toch over jou? vraag ik de zoon. Die haalt zijn schouders op. Jullie komen toch voor hem? vraag ik aan de man, Ja zegt hij aarzelend. Ik stuur de vader opnieuw weg. Hij gaat.

Waar gaat het over? vraag ik de zoon. Nu kijkt de jongeman mij aan. Ik ben bang, zegt hij, dat ik mijn vader nooit tevreden zal kunnen stellen. Hij is altijd bang dat het verkeerd gaat, dat het verkeerd afloopt met mij, wat dat ook mag betekenen.

Bang? Ja, zegt de jongeman, voor de verwachtingen van mijn vader. Er is verder niets waar ik bang voor ben.

Drs. JOke Land – Psycholoog

Ook een vraag? Mail: Vraagdepsycholoog@bureauland.nl.