Voor mijn tijd

Vraag van lezer: Hoe krijg ik meer vrede in mijzelf?

Nooit meer kloppend

De man die zijn moeder had willen beschermen. Maar niet kon, omdat hij nog niet geboren was. Hij komt weer. Hij zegt: Ik heb er nog heel veel over nagedacht. Weet je wat ook niet klopt? Dat ik er nog niet was.
Ik hoor de kronkel in zijn gedachten en in zijn gevoel. De kronkel die maakt dat hij er alsnog had kunnen zijn om zijn moeder te beschermen als hij eerder was geboren. Hij probeert in zijn gedachten een magische tijdsbeleving te creëren, opdat hij er toch had kunnen zijn.

Onmogelijk, zeg ik luid tegen hem. Houd op, je moeder was 13 toen het gebeurde. Jij bent geboren toen zij 28 was. Hij is koppig, houdt het idee vast dat hij er had moeten zijn. Stop! zeg ik. Jij bent op geen enkele manier verantwoordelijk voor het feit dat je moeder is misbruikt. Jij bent het kind en jouw grootvader was een volwassen man. Hij heeft verantwoordelijkheid te nemen voor wat hij heeft gedaan.

Een enorme zucht komt uit de man. Zacht vraagt hij: Kun je dat nog een keer zeggen? Ik zeg het weer. Dank je, zegt de man, vreemd genoeg lucht het me op. Kan ik er echt niets aan doen? Jij niet, zeg ik, helemaal niet! De man zucht opnieuw. Er lijkt wat vrede in hem te komen. Vrede is nodig voor tevredenheid. Opnieuw hoor ik hem zuchten. Zuchten is ontluchten.

Drs. JOke Land – Psycholoog
Ook een vraag? Mail: vraagdepsycholoog@bureauland.nl.