Voornemens

Vraag van lezer: Voornemens?

Alles doen wat u wilt

Voornemens, ach daar komen ze weer aan. Wat is dat toch met 1 januari?
Alsof alles dan opnieuw kan gebeuren.

We nemen ons van alles voor. Minder eten, minder drinken, stoppen met roken, aardiger zijn tegen onze naasten. Een maand verder en dan… is het zoals we het altijd weer deden. Tenzij… je voornemens neemt om van te smullen. Toch eten wat we willen, we drinken wat we willen, we doen wat we willen. Wat zou dat heerlijk zijn.

Er is een toverwoordje, een toverwoord dat eigenlijk al eeuwenoud is. Het zijn eigenlijk een paar woorden: alles met mate.

Er is ergens kennelijk een maat waarin de mens het best gedijt. Dat is namelijk de menselijke maat. Hoeveel iemand kan verstouwen, letterlijk en figuurlijk. Neem u voor om alles te doen wat u wilt, met erbij als klein aandachtspuntje: met mate. Met mate flirten? Met mate drinken? Met mate uw mening verkondigen? Met mate op uw strepen gaan staan? U zult zeggen: Dan is het niet zo leuk.

Toch kan het. Want excessen, daar gedijen de meeste mensen niet zo goed bij. Tijdelijk altijd wel even, intens, intensief, maar wat dan vaak gebeurt is dat mensen moeten afkicken om toch weer bij de menselijke maat te komen.

Geloof me, met mate alles doen wat niet mag, dan blijft het leuk, voor iedereen!

Drs. JOke Land
Ook een vraag? Mail: Vraagdepsycholoog@bureauland.nl.