Waar word je blij van?

Vraag van lezer: Wat wil ik nou echt?

De vrouw komt weer. De vrouw die niet meer wil doen zoals het hoort. Hoort? Ze weet wel wat ze niet wil, maar ze mag niet voelen wat ze echt wil. Waar werd je echt blij van vroeger? vraag ik.

Ze vertelt van de eindeloze fietstochten die zij en haar vriendin van de basisschool samen maakten. Dat noemden ze ontdekkingstochten. Ze onderzochten leegstaande huizen, ze kochten samen een metaaldetector en vonden oude schatten. BLIJ! Van de ruimte, de verrassing, de verwondering, de vrijheid, de ontdekking.

Wat zou je het liefst doen? Op reis gaan, zegt ze, ontdekken. Een collega op sabbatical heeft haar gevraagd mee te gaan. Ze durfde niet, mag niet, kan niet, hoort niet. De collega in Brazilië, in het regenwoud op doortocht naar Vuurland.

Hoe zou het zijn als je aansluit in het regenwoud? WAT? De kinderen groot, kinderklus is klaar. Werk geeft ook sabbatical aan haar. Het huwelijk is voorbij, dat heeft ze besloten. Ze zucht, staat op, trappelt met haar voeten. Wat gebeurt er?

Geweldig, geweldig zou het zijn in het regenwoud. De blijheid verovert haar. Een grote lach, een stralende vrouw komt tevoorschijn. Wat let je?

We maken een nieuwe afspraak. Twee weken later krijg ik een app: Ik kom niet op de afspraak, ik ben in Brazilië. Een foto van twee stralende vrouwen in het regenwoud. Tja, daar zit je dan in je spreekkamer in Ansen, Drenthe.