Waarom? Waarom

Vraag van lezer: Wat was er mis met mij?

Als anderen denken dat je anders bent

Er komt een frisse jonge vrouw bij mij binnen. Na lang wikken en wegen is ze toch gekomen. Het gaat niet zo goed op haar werk en dat is de druppel geweest om toch te gaan. Ik heb al lang geleden besloten dat ik een keer moest gaan praten, zegt ze, maar het dan ook nog doen is een hele stap. Er is niets mis met mij.

Ik knik en wacht. Ze vertelt dat ze haar werk leuk vindt, maar een tijdelijk contract heeft. Dat er nu gezegd is dat het niet verlengd wordt, vindt ze heel naar. Maar ik pas er ook niet, zegt ze. Waarom niet? Ik weet het niet, maar zo voelt het, zegt ze.

Ik vraag haar meer te vertellen. Ze is vroeger verhuisd en in een klein dorp in Overijssel komen wonen. Daar is ze gepest en geplaagd. Maar, zegt ze, ik weet nog steeds niet waarom.

Ik knik. Ik hoor dit zo vaak van mensen. Ze vertelt hoe ze werd genegeerd, uitgescholden en verstoten.

Ik kijk naar haar, zo’n mooie jonge vrouw, goede baan maar nog niet een vaste baan, jonge kinderen, een man. Ze heeft zoveel goede dingen in haar leven en toch blijft de vraag: Wat is er mis met mij? Andere mensen hebben haar dit aangedaan. Waarom? Omdat ze uit een ander deel van Nederland kwam als kind.

De grote vraag blijft: Wat was er mis met mij? Volgende week meer.