Wakker geschud

We betekenen iets voor elkaar

Twee vrouwen komen elkaar tegen in een winkel. Ze hebben elkaar lang niet gezien. Maria en Annemarie. Maria is het laatste jaar veel aangekomen in gewicht. Wanneer ze elkaar ontmoeten, kijkt Annemarie naar Maria. Tja, wat zeg je dan? Het leven gaat jou ook goed zo te zien, zegt ze en kijkt naar Maria’s omvang.

Dit treft Maria, ze lacht en laat niets merken. Als ze naar huis loopt, voelt ze dat er iets is aangeraakt in haar. Al een tijdje vindt ze dat ze zichzelf niet meer in de hand heeft met eten en drinken. Elke dag een glas wijn en elke dag zoetigheid en chips. Nog met de boodschappentassen in de handen, neemt ze een besluit. Hier gaat ze wat aan doen.

Ik ontmoet Maria driekwart jaar later, een slanke, energieke vrouw.

Ze vertelt me wat Annemarie voor haar heeft betekend. De opmerking die haar zo raakte. Ze is Annemarie zo dankbaar dat die haar wakker heeft geschud. Ze vertelt hoe ze deze opmerking van buitenaf nodig heeft gehad om zich bewust te worden van haar eigen toestand en actief aan haar overgewicht te gaan werken.

Maar met de opmerking van Annemarie is het begonnen, zegt ze. Wat fijn dat ze het durfde te zeggen. Het was eerst niet fijn, maar het heeft me zo geholpen!

Verbinding raakt ons en brengt ons wat, of het fijn is of niet. Als je het aan kunt pakken en ernaar kunt kijken, dan kan het echt iets voor je betekenen! En… dat beslis je zelf.