Wat als je ophoudt, als je er toch niet bij kunt

Vraag van lezer: Wat moet ik doen? Ook voor mezelf?

De vrouw met het zieke zusje komt terug. Ze kan haar zusje met haar vage gezondheidsklachten niet helpen. Daar lijdt ze onder. Ze ziet dat de kinderen van haar zusje niet echt gelukkig kunnen zijn, omdat hun moeder altijd lijdt.

Ik vraag haar: doe jij ook hetzelfde door alsmaar te lijden onder de gezondheidsklachten van je zusje? Haar hoofd gaat omhoog en verbaasd kijkt ze me aan. Hoe lang lijd jij al onder de klachten van je zusje?

Al mijn hele leven, zegt ze. Mijn zusje heeft altijd klachten gehad en is altijd ziek geweest. Wie moet er het eerst mee ophouden, vraag ik, met het lijden? Ze haalt haar schouders op. Hoe doe je dat dan? vraagt ze. Wat wil jij eigenlijk zelf in het leven?

Weer haalt ze haar schouders op. Ik ben altijd met mijn zusje bezig. Zorgen en opvangen en luisteren. Precies, zeg ik, wie is hier de verslaafde?

Dit is een totaal nieuw gezichtspunt voor haar. Ze hapt bijna naar adem. Hoe zou het zijn om dat een tijdje minder te doen, het zorgen voor…

Opeens gebeurt er wat in haar, alsof de lichtjes in haar ogen aangaan. Dan zou ik op sport gaan, zegt ze. Dan zou ik gaan schilderen, dat wil ik al heel lang. Er opent zich een bewustzijn. Maar mag dat dan?

Volgende week verder.