Wat is er met mij?

Vraag van lezer: Waarom wordt iedereen ziek om mij heen?

Betekenis geven aan de feiten

De vrouw die bij mij komt is tegen het wanhopige aan. Iedereen wordt ziek om mij heen, zegt ze. Ik denk zo langzamerhand dat er iets is met mij. Vertel eens? vraag ik. Ze vertelt dat haar partner ziek is. Dat haar schoonmoeder ziek is en dat die echt niet meer beter wordt. Dat een goede vriendin net gestorven is, achter in de veertig. Wat is er met mij? vraagt ze. Waarom wordt iedereen ziek om mij heen? Dat is wat mensen doen, ze willen betekenis geven aan de feiten. Vanuit het perspectief van deze vrouw trekt ze dit allemaal naar zich toe. Iedereen kent deze fases in het leven, dat alles even bij elkaar lijkt te komen in jezelf. Sommige mensen worden er actief van; het houdt ze gaande, ondanks het verdriet dat ermee gepaard gaat. Sommige mensen worden er inactief van. Hoe is het met jezelf? Dat is zo raar, zegt ze. Als ik mezelf voel, dan gaat het wel goed met mij. Ik probeer er zoveel mogelijk te zijn voor iedereen. Mijn advies is om er ook voor jezelf te zijn, zeg ik, elke dag tijd aan jezelf te besteden. In deze periode is voor jezelf zorgen erg belangrijk, dat vergeten we. Gezond zijn en gezond blijven heeft ook met zelfzorg te maken. Het mag. Je mag voor jezelf zorgen als je gezond bent. Dat is heel belangrijk.