Willen en zielskracht is niet hetzelfde – Deel II

Vraag van lezer: Wie ben ik echt?

Een appelboom maakt appels en geen peren.

De man komt weer bij mij, met zijn vraag: Wie ben ik echt? Maar eigenlijk is het de omgekeerde vraag die hij zichzelf stelt: Waarom doe ik zo veel dingen die ik echt niet wil?

Als ik dat aan hem vraag, schrikt hij een beetje. Het is wel zo, zegt hij. Ik doe veel dingen die ik echt niet wil. Hoe komt het dat het op dit moment zo’n zware vraag is? vraag ik. Hij vertelt dat hij vier maanden geleden moest kiezen: of eruit bij de zaak of een assessment doen. De uitslag was, dat hij niet meer geschikt was voor de functie die hij had. Nu heeft hij een andere functie gekregen en dat is helemaal niets voor hem. Langzamerhand gaat zijn zielskracht ten onder aan de functie die niets voor hem is.

Hij veracht zichzelf dat hij het toch doet en daarom vraagt hij zich af wie hij is. Wat is het ergste wat je kan overkomen? vraag ik. Zonder baan zitten, zegt hij. Hij heeft een gezin en zijn verplichtingen. Ik vraag hem nogmaals: Wat is het allerergste wat je kan overkomen? Dat ik het niet volhoud en over de kop ga, zegt hij. Daarna kijkt hij op. Nee, zegt hij. Dat ik mezelf helemaal verloochen.

Ik zeg: Een appelboom maakt appels en geen peren. Hij knikt. Zo is het, zegt hij. Volgende week meer.